Årsregnskapet er satt opp i samsvar med regnskapsloven og god regnskapsskikk. Regnskapet er avlagt under forutsetning om fortsatt drift.
Konsolideringsprinsipper
Konsernregnskapet omfatter i 2022 følgende selskaper (eierandel i parentes):
Datterselskaper blir konsolidert fra det tidspunkt kontrollen er overført til konsernet (oppkjøpstidspunktet). I konsernregnskapet erstattes posten aksjer i datterselskap med datterselskapets eiendeler og gjeld. Konsernregnskapet utarbeides etter ensartede prinsipper ved at datterselskapene følger de samme regnskapsprinsipper som morselskapet. Interne transaksjoner, fordringer og gjeld er eliminert. Minoritetens andel av resultat og egenkapital er vist på egne linjer i konsernregnskapet. Noter er utarbeidet felles for morselskap og konsern.
Kriterier for inntektsføring
Inntektsføring ved salg av varer skjer på leveringstidspunktet. Tjenester inntektsføres etter hvert som de leveres. Inntektsføring i nettvirksomheten (monopolvirksomheten) er regulert av NVE. Se nærmere beskrivelse i avsnittet om mer-/mindreinntekt.
Hovedregel for vurdering og klassifisering av eiendeler og gjeld
Eiendeler bestemt til varig eie eller bruk er klassifisert som anleggsmidler. Andre eiendeler er klassifisert som omløpsmidler. Omløpsmidler vurderes til laveste av anskaffelseskost og virkelig verdi. Fordringer som skal tilbakebetales innen et år og alle eiendeler knyttet til kjøp og salg av kraft- og nettjenester klassifiseres som omløpsmidler, det samme prinsippet gjelder for kortsiktig gjeld. Kortsiktig og langsiktig gjeld balanseføres til nominelt mottatt beløp på etableringstidspunktet. Kortsiktig og langsiktig gjeld oppskrives ikke til virkelig verdi som følge av renteendring.
Anskaffelseskost for eiendeler omfatter kjøpesummen for eiendelen, med fradrag for bonuser, rabatter og lignende, og med tillegg for kjøpsutgifter (frakt, toll, offentlige avgifter som ikke refunderes og eventuelle andre direkte kjøpsutgifter).
Anleggsmidler vurderes til anskaffelseskost, men nedskrives til virkelig verdi når verdifallet ikke forventes å være forbigående. Anleggsmidler med begrenset økonomisk levetid avskrives planmessig.
Enkelte poster er vurdert etter andre regler og redegjøres for nedenfor.
Varige driftsmidler
Varige driftsmidler aktiveres og avskrives over forventet økonomisk levetid dersom de har levetid over 3 år og har en betydelig verdi. Avskrivningene er fordelt lineært over antatt økonomisk levetid fra det tidspunkt driftsmiddelet ble satt i ordinær drift.
Datterselskap
Datterselskaper er selskaper der morselskapet har kontroll, og dermed bestemmende innflytelse på enhetens finansielle og operasjonelle strategi, normalt ved å eie mer enn halvparten av den stemmeberettigede kapitalen.
Datterselskap vurderes etter kostmetoden i morselskapsregnskapet. Investeringen er vurdert til anskaffelseskost for aksjene med mindre nedskrivning har vært nødvendig. Det er foretatt nedskrivning til virkelig verdi når verdifall skyldes årsaker som ikke kan forventes å være forbigående og det må anses nødvendig etter god regnskapsskikk. Nedskrivninger er reversert når grunnlaget for nedskrivning ikke lenger er til stede.
Utbytte, konsernbidrag og andre utdelinger fra datterselskap er inntektsført samme år som det er avsatt i givers regnskap. Overstiger utbytte / konsernbidraget andelen av opptjent resultat etter anskaffelsestidspunktet, representerer den overskytende del tilbakebetaling av investert kapital, og utdelingene er fratrukket investeringens verdi i balansen til morselskapet.
Andre anleggsaksjer og investeringer
Anleggsaksjer og mindre investeringer hvor morselskapet ikke har betydelig innflytelse balanseføres til anskaffelseskost. Investeringene blir nedskrevet til virkelig verdi dersom verdifallet ikke er forbigående. Mottatt utbytte og andre overskuddsutdelinger fra selskapene inntektsføres som annen finansinntekt i utdelingsåret.
Kraftkontrakter
Konsernet omsetter konsesjonskraft og andelskraft for to av eierkommunene. Resultatet av handelen med andelskraft og konsesjonskraft overføres i sin helhet til eierkommunene, med fradrag av kostnader tilknyttet porteføljeforvaltning. Kraftinntekter og kraftkostnader vedrørende omsetning av konsesjonskraft og andelskraft for eierkommunene er nettoført i regnskapet.
Elsertifikater
Konsernets inntekter fra elsertifikater resultatføres i takt med datterselskapenes produksjon. Beholdningen av elsertifikater balanseføres til virkelig verdi ved årets slutt.
Likeledes kostnadsføres konsernets kjøp av elsertifikater i h.h.t. gjeldende kvoteplikt og i takt med salg av kraft til leveringspliktkunder. Evt. manglende kjøp av elsertifikater ved årets slutt periodiseres til virkelig verdi.
Mer-/mindre inntekt
Mer-/mindre inntekt oppstår i nettvirksomheten (monopolvirksomheten) Griug AS når faktisk inntekt avviker fra fastsatt maksimal inntektsramme gitt av NVE. Årets mer- eller mindreinntekt regnskapsføres som en korreksjon av nettinntektene i resultatregnskapet. Akkumulert mer- eller mindreinntekt regnskapsføres som kortsiktig gjeld eller kortsiktig fordring i balansen.
Varer
Materiallager er vurdert til anskaffelseskost, hensyntatt rabatter og ukurans.
Fordringer
Kundefordringer og andre fordringer oppføres til pålydende etter fradrag for avsetning til forventet tap. Avsetning til tap gjøres på grunnlag av en individuell vurdering av de enkelte fordringene. I tillegg gjøres det for øvrige kundefordringer en uspesifisert avsetning for å dekke forventet tap.
Leasing
Selskapet og konsernet har inngått operasjonelle leasingavtaler. For disse avtalene kostnadsføres leien over leieperioden.
Pensjoner
Selskapet og konsernets pensjonsansvar i forhold til den ordinære tariffestede tjenestepensjonsordningen er dekket gjennom Kommunal Landpensjonskasse (KLP). Denne ordningen gir ansatte rett til definerte fremtidige pensjonsytelser i henhold til tariffavtalen i kommunal sektor. Selskapets og konsernets pensjonsordning tilfredsstiller kravene i lov om obligatorisk tjenestepensjon. Fremtidige premier vil påvirkes av risikomessige over- eller underskudd på nåværende og tidligere ansatte både i selskapet og i andre kommuner/foretak som inngår i ordningen. Premien vil også være påvirket av avkastning, lønnsvekst og utviklingen i folketrygdens grunnbeløp.
I tillegg til den ordinære tariffestede tjenestepensjonsordningen kommer ytelser i form av avtalefestet pensjon til aldersgruppen fra 62 til 64 år. AFP skiller seg fra tjenestepensjonsordningens ytelser ved at den ikke er forsikret og at det heller ikke på annen måte er samlet opp fond til dekning av fremtidige pensjoner.
Den ordinære tariffestede tjenestepensjonsordning er lukket for nye medlemmer etter 01.04.17. Fra samme dato er etablert en kollektiv innskuddsbasert pensjonsordning i KLP for nye ansatte. Satser er 7,0 % innskudd av lønn inntil 7,1 G og 25,1 % innskudd av lønn mellom 7,1 G og 12,0 G. Medlemmer bidrar med 2 % innskudd av brutto årslønn i ordningen.
En del av selskapets og konsernets ansatte har rett til ekstra pensjonsutbetaling fra selskapet i 2 år etter pensjonering. Selskapets forpliktelse utgjør 30 % av pensjonen første år og 15 % andre år.
Selskapets og konsernets pensjonsforpliktelser knyttet til både ordinær tjenestepensjonsordning og AFP er aktuarmessig beregnet pr. 31.12. Pensjonsforpliktelser knyttet til ekstra pensjon er beregnet av selskapet.
Selskapet har innført ordning med avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor. Energioverenskomsten mellom Energi Norge/NHO og arbeidstakerorganisasjonene regulerer ordningen.
Adm. dir. kan kreve pensjon fra fylte 62 år med et beløp pr. år tilsvarende 66 % av siste års lønn.
Pensjonskostnaden inngår i selskapets og konsernets resultatregnskap under lønnskostnader m.m..
Skatter
Skatter kostnadsføres når de påløper, det vil si at skattekostnaden er knyttet til det regnskapsmessige resultat før skatt.
Skattekostnaden består av betalbar skatt (skatt på årets skattepliktige inntekt) og endring i netto utsatt skatt. Skattekostnaden fordeles på ordinært resultat og resultat av ekstraordinære poster i henhold til skattegrunnlaget.
Utsatt skatt og utsatt skattefordel er presentert netto i balansen. Beregning foretas på bakgrunn av netto midlertidige forskjeller mellom regnskapsmessige og skattemessige verdier, hensyntatt eventuelle fremførbare skattemessige underskudd. Skattereduserende midlertidige forskjeller og fremførbare underskudd utlignes mot skatteøkende midlertidige forskjeller som reverserer i samme tidsrom. Det foretas full avsetning etter gjeldsmetoden uten neddiskontering til nåverdi.
Netto utsatt skattefordel oppføres som eiendel når det er sannsynlig at skattemessige underskudd og skattereduserende midlertidige forskjeller kan nyttiggjøres gjennom fremtidig inntjening.
Sikring
Noen av selskapene har inngått rentesikringsavtaler for å sikre kontantstrømmene knyttet til fremtidige rentebetalinger hvor lån med flytende renter sikres med fastrenteavtaler. Avtalene ansees som kontantstrømsikring og balanseføres derfor ikke, men resultatføres i takt med de rentekostnadene de skal sikre.
Anleggsbidrag
Anleggsbidrag som hel- eller delfinansierer konsernets anlegg er ført til fradrag i kostpris på tilhørende aktiverte driftsmidler.
Kontantstrømoppstillingen
Kontantstrømoppstillingen utarbeides etter den indirekte metoden. Kontanter og kontantekvivalenter omfatter kontanter og bankinnskudd.
Det vises til note 9 for lån fra nærstående parter og til note 3 for godtgjørelser til ledelsen samt note 11 for konsernmellomværende.
Valdres Energi Vekst AS forvalter konsesjons- og andelskraft for Nord-Aurdal kommune og Vestre Slidre kommune. Selskapet selger også kraft- og netttjenester til eierkommunene på ordinære markedsmessige betingelser. Forvaltingshonoraret til konsernet for dette arbeidet utgjør kr 410' i 2022 og kr 387' for regnskapsåret 2021.
De vesentligste transaksjoner levert fra Valdres Energi AS er:
Administrerende direktør har, som kompensasjon for bortfall av stillingsvern, 12 måneders lønn hvis oppsigelse. Oppsigelsesperioden er inkludert i denne perioden. Dersom administrerende direktør selv sier opp sin stilling på grunn av at selskapet blir overdratt, fusjonert eller det oppstår en tilsvarende endring i selskapets eierforhold, har administrerende direktør rett til kompensasjon lik 6 måneders lønn som inkluderer lønn i oppsigelsestiden. Administrerende direktør kan kreve pensjon fra fylte 62 år med et beløp pr. år tilsvarende 66 % av siste års lønn.
Selskapet og konsernet er pliktig til å ha tjenestepensjonsordning etter lov om obligatorisk tjenestepensjon. Konsernets ordninger tilfredsstiller kravene i denne loven.
Selskapet og konsernet har en kollektiv pensjonsordning som omfatter i alt 4 aktive og 2 oppsatte medlemmer i morselskapet og ytterligere 19 aktive, 27 oppsatte og 52 pensjonister i et datterselskap. Ordningen gir rett til definerte fremtidige ytelser. Disse er i hovedsak avhengig av antall opptjeningsår, lønnsnivå ved oppnådd pensjonsalder og størrelsen på ytelsen fra folketrygden. Den kollektive ordningen er finansiert ved fondsoppbygning organisert i et forsikringsselskap. Selskapets ansatte har rett til førtidspensjonering iht. AFP -ordningen. Selskapet har en tilleggspensjonsordning som gjelder 3 ansatte i morselskap og 7 ansatte og 2 pensjonister i datterselskap. Selskapet og konsernet har innført ordning med avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor. Energioverenskomsten mellom Energi Norge/NHO og arbeidstakerorganisasjonene regulerer ordningen. Det er 6 ansatte i morselskapet og 18 ansatte i konsernet tilknyttet ordningen.
I tillegg kan administrerende direktør kreve pensjon fra fylte 62 år med et beløp tilsvarende 66 % av siste årslønn.
Det er lagt til grunn en uttaksrate for AFP på 36 % for ansatte med særaldersgrense 65 år og 42,5 % for ansatte med ordinær pensjonsalder.
Som sikkerhet for morselskapets lån er det tatt pant bygning tilhørende datterselskapet Griug AS.
Valdres Energi AS har stilt selvskyldnerkausjon for Fossbråten Kraftverk AS med kr 24,75 mill og for Kvitvella Electrisitetsverk AS med kr. 14.3 mill for disse selskapenes gjeld.
Ansvarlig lån på 60 mill er gitt fra Nord-Aurdal kommune, Vestre Slidre kommune og Øystre Slidre kommune med 20 mill fra hver kommune til Valdres Energi AS. Benyttet rentesats i 2022 var 6,25 %. Utbetalte renter på disse lånene utgjør kr 3,733 mill i 2022. Det er ikke stilt sikkerhet for dette lånet. Lånet løper avdragsfritt til 31.03.2032.
Øvrig ansvarlig lån er Kvitvella Electrisitetsverk AS sitt lån fra Nord Aurdal kommune på 1 mill, hvor lånebetingelsene er de samme som morselskapets utlån til Kvitvella Electrisitetsverk AS.
Lånet på 120 mill er en kreditt som skal benyttes til langsiktig finansiering eller som back-stop for sertifikatlån. Kreditten har en løpetid fram til april 2025. Kreditten fornyes for to år om gangen.
Kvitvella Electrisitetsverk AS har en trekkfasilitet på 14 mill som løper til august 2025 og vil bli fornyet. Denne kan fornyes for 2 år om gangen på samme vilkår med mindre banken meddeler noe annet innen 6 måneder før utløp.
Morselskapets lån til Kvitvella Electrisitetsverk AS er et ansvarlig lån. Lånet renteberegnes med utgangspunkt i 6 mnd Nibor med tillegg for 2,5 poengs risikopåslag. Benyttet rentesats i 2022 var 4,99 %. Lånet er avdragsfritt til 31.12.2026, om ikke reforhandling finner sted, løper lånet videre uten avdrag, men kan sies opp med 6 mnd varsel.
Det er ikke avtalt noen nedbetalingsplan for morselskapets lån til Griug AS.
Det er ingen kjent markedsverdi for investeringene.
Konsernet har konsernkontoordning hvor datterselskapenes innskudd eller trekk i ordningen er klassifisert som konsernmellomværende, mens netto innestående eller trekk i ordningen vises som bankinnskudd eller kassekreditt hos morselskapet. Selskapene er solidarisk ansvarlig for trekk i ordningen. Innestående i ordningen utgjorde pr 31.12.2022 kr 9,564 mill og pr 31.12.2021 kr 4,331 mill.
Datterselskapene Kvitvella Electrisitetsverk AS og Fossbråten Kraftverk AS har rentebytteavtaler hvor man bytter fra flytende til fast rente. Dette er betraktet som kontantstrømssikring slik at avtalene ikke balanseføres. Avtalene hadde en samlet negativ verdi pr 31.12.2021 på kr 38' og positiv verdi på kr 663' pr 31.12.2022.
Renterisiko
Konsernet har en aktiv holding til rentemarkedet og tilpasser seg utviklingen i rentemarkedet i tett samarbeid med finansieringsforbindelser. Renterisko vurderes som moderat.
Kredittrisiko
Konsernet har kredittrisko tilknyttet utestående fordringer. Risiko for at motpart ikke har økonomisk evne til å oppfylle sine forpliktelser anses å være moderat. Det har historisk vært lite tap på kundefordringer.
Likviditetsrisiko
Likviditetsrisikoen vurderes å være lav. Selskapet er kredittverdig med akseptabel soliditet. Selskapets finansiering inngår i konsernkontoordningen. Det vurderes å være lav risiko for at selskapet ikke får tilført likviditet ved behov.
Konsernet er pr. dags dato ikke nevneverdig berørt av Corona-pandemien eller krigshandlingene i Ukrania. Konsernet utarbeider scenarier på bemanning, likviditetsutvikling, omsetningssvikt og tilgang på materiell og utstyr. Etterspørselen etter konsernets varer og tjenester synes å være tilnærmet normal. Konsernets evne til å levere varer og tjenester påvirkes bl.a. av tilgang til innsatsfaktorer som er nødvendige for å utføre normale leveranser og tilgang til finansiering. Konsernet opplever ikke spesielle utfordringer med dette. Det vurderes at konsernet til en viss grad kan påvirkes av kundenes betalingsevne. Dette følges tett opp. Ut over dette forventes det ikke at konsernet berøres i særlig grad i overskuelig fremtid.